Barion Pixel
+3670 586 0777 info@readygojogsi.hu 1094 Budapest, Tűzoltó utca 59.

Meddig folytatható egy félbehagyott autóvezetői képzés?

Amennyiben valamilyen oknál fogva félbehagyod az autóvezetői képzésedet, akkor egy darabig még bármikor folytathatod, azonban nem húzhatod az örökkévalóságig!

Ha úgy érzed, ketyeg az óra és már hónapok óta nem vezettél, szinte biztosan itt az ideje folytatni. Cikkünkben a határidőknek jártunk utána.

Mennyi időm van befejezni egy félbemaradt jogsit?

A jogosítvány megszerzésének feltételeit, eszközeit, körülményeit, határidőit, stb. a meglehetősen hosszú nevű 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól tartalmazza.

Aki szeretné a monstre törvényszöveget teljességében olvasni, kattintson ide, mindenki másnak meg kiemeltük a lényeget.

A fenti jogszabály kiegészült a 45/2013. (VIII. 7.) NFM rendelettel, amely szintén kimondja: „Amennyiben a tanuló a tanfolyam kezdetétől számított tizenkét hónapon belül nem teszi le sikeresen az elméleti vizsgáit, akkor csak a teljes tanfolyam megismétlését követően jelenthető ismét elméleti vizsgára.”

A jelenlegi törvényi szabályozás tehát három határidőt jelölt ki:

1.       A beiratkozástól számítva 9 hónapon belül el kell menni KRESZ vizsgára.

2.       A beiratkozástól számítva 1 éven belül sikeres KRESZ vizsgát kell tenni.

3.       A sikeres KRESZ vizsgától számítva 2 éven belül sikeres forgalmi vizsgát kell tenni.

A covid miatt azonban enyhítettek a határidőkön egyszeri, különleges alkalomból. A covid alatt volt 6 hónap hosszabbítás a 2 évre, de ez csak azokra vonatkozik, akik a rendeletben meghatározott időszakban már részt vettek a képzésben.

Minden más esetben továbbra is a 14. § (1) érvényes a határidőt tekintve: „A sikeres közlekedési alapismeretek vizsga… két évig érvényes.”

Mi történik akkor, ha kicsúszok a határidőkből a jogsi megszerzésére?

Röviden: peched van. Ha valaki ugyanis kiszalad ezekből a határidőkből, újra kezdheti az egészet, függetlenül attól, hány óra rutinja van már meg.

Ha már nagyon közel van a 2 éves lejárat, gondold át, hogy érdemes-e folytatnod mégis, mivel az újrakezdés, illetve a vizsgára jelentkezés is időbe telik. Ha szeretsz mindent az utolsó pillanatig halogatni… ne tedd!

Ugyanis a 2 éves határidő nem rugalmasan értendő, nem olyan, hogy az utolsó vezetési alkalommal újraindul a számláló. A 24 hónap fix, ha kifutsz az időből, kezdheted elölről. Fontold meg alaposan, mert például ha már 3 hónapnál kevesebb van hátra a 24 hónapból, akkor legfeljebb egy vizsga fér bele, feltéve, hogy a vezetés már úgy-ahogy megy.

Mit tegyek, ha semmiképpen sem tudom befejezni határidőre a jogsit?

Ebben az esetben is van, ami megmarad: az elsajátított tudás. Igen, újra kell kezdened az egészet, a megszabott óraszámokkal, mintha semmit se csináltál volna addig, de!

De ezúttal már mindent tudni fogsz, elsőre veszed az akadályokat az egészségügyi és a KRESZ vizsgán is, ahogy a rutinvezetés is rutin lesz.

Ennek köszönhetően – feltéve persze, ha tényleg tudod az anyagot és tényleg gyakoroltál – esélyesen a minimális óraszámmal is sikerrel veszed a végső próbatételt, a gyakorlati vizsgát és ezúttal már pár hónap alatt megszerzed a jogosítványt.

Mi, a ReadyGo Autósiskolában ebben teljesen a partnereid leszünk. Apropó, kötelező óraszámok, ezen a téren nincs változás: összesen legalább 29 óra, valamint 580 km levezetése kötelező, az alábbi bontásban:

·         9 óra alapvezetés

·         14 óra forgalom

·         2 óra kötelező éjszakai vezetés

·         4 óra országúti vezetés.

Ha még van időd, ne halogasd a folytatást!