Barion Pixel
+3670 586 0777 info@readygojogsi.hu 1094 Budapest, Tűzoltó utca 59.

Mennyi idő kell ahhoz, hogy normálisan, biztonságosan tudjak egyedül vezetni?

A legtöbb kezdő autóvezető fél. Akkor is, ha az első forgalmi órájára ül be a volán mögé, és akkor is, ha már ott a rózsaszín plasztikkártya a tárcájában, és „a maga ura”. Ez teljesen normális.

Az autóvezetés megtanulása egy olyan folyamat, amely a tantermi oktatás, a volán mögötti gyakorlás és az idő kombinációját igényli a biztonságos és felelősségteljes vezetéshez szükséges készségek és ismeretek kifejlesztéséhez.

Elég sterilen hangzott, igaz? Pedig tényleg így van: adj időt magadnak! Annyit, amennyire szükséged van. Az autóvezetés megtanulásához szükséges idő az egyéntől és a tanulási stílustól függően változik.

Mennyi idő kell, mire egyedül is biztonsággal vezethetek?

Ténylegesen attól függ részben, mennyit gyakorolsz – a ReadyGo Autósiskola ebben teljes mértékig partnered, hiszen akkor is jöhetsz hozzánk vezetést gyakorolni, ha már van jogsid. Emellett viszont akad pár további tényező:

  1. milyen a habitusod? Rendszeresen ráparázol dolgokra, vagy csak a fontosabb megmérettetések előtt ugrik össze a gyomrod?
  2. milyen autót vezetsz? Mennyire érzed magad biztonságban benne?
  3. merrefelé közlekedsz gyakrabban? Fővárosban, forgalmas nagyvárosban vezetsz inkább, vagy nyugis környéken?
  4. mennyire teszik nyugodttá az utad az utasaid?

A gyakorlás tényleg fontos! Lényeges, hogy rendszeresen és következetesen gyakorolj annak érdekében, hogy a biztonságos és felelősségteljes vezetéshez szükséges készségeket és ismereteket fejleszd magadban.

Ez azt jelenti, hogy különböző vezetési forgatókönyveket gyakorolj, például autópályán, városi forgalomban és különböző időjárási körülmények között egyaránt vezess, akár kicsi távokon is. Ez azt is jelenti, hogy különböző manővereket gyakorolj magadban is, például a párhuzamos parkolást, az autópályára való felhajtást és a balra kanyarodást egy forgalmas kereszteződésben.

Egy rutin útvonal is sokat segít ám

Ha nagyon remegsz, mielőtt kocsiba szállnál, találj ki előtte egy útvonalat. Járd be gyalog vagy biciklivel, vagy kérj meg valakit, hogy vezessen ő azon az útvonalon. Legyen benne minden, ami gyomorideget okoz neked, de ne túl sok.

Aztán pedig kezdj magadtól vezetni, végigcsinálva az útvonalat újra és újra. Közben parkolj le gyakran, ha erre szabályosan adódik lehetőséged. Minél többet vezetsz, annál biztonságosabbá fog válni, meglásd!

A vezetni tanulás egyik legfontosabb szempontja a helyes vezetési szokások és technikák kialakítása

Ezek közé tartozik például a tükör használata, az út pásztázása és a környezeted figyelése. Ide tartozik továbbá a biztonságos követési távolság betartása, a jelzőfény használata, valamint a közlekedési szabályok és táblák figyelembe vétele. A ReadyGo autósiskola türelmes és tapasztalt oktatói segítenek elsajátítani a vezetés alapjait és haladó technikáit akár kezdő vagy, akár jogosítvánnyal iratkoznál be ismétlésre.

Fontos a defenzív vezetés gyakorlása is

Amihez mindenképpen tapasztalt utastársat javaslunk, az a defenzív vezetés elsajátítása – ez nem egy roxfortos tantárgy, így varázspálca nélkül is képessé válsz előre felismerni a lehetséges veszélyeket az úton, és megfelelő lépéseket tenni azok elkerülésére.

Ez olyan dolgokat foglal magában, mint például a tükrök gyakori ellenőrzése, a többi járművezetőre és azok cselekedeteire való odafigyelés, valamint annak folyamatos észben tartása, hogy ha veszélyhelyzet adódik, hogyan reagálnál rá.

Kiemelten fontos az útviszonyoknak megfelelő sebesség és stílus alkalmazása. Senkit se érdekel, hogy hetvennel is mehetnél egy főútvonalon, ha ónoseső miatt ötven méterre is alig látsz el, és csúszik az út – ilyenkor egyfelől a negyven-ötvenes tempó bölcs választás, másfelől azt is tartsd észben, hogy mások is csúsznak, tehát a hirtelen fékezés egy fájdalmas és költséges találkozás előidézője lehet.

Ha pedig tényleg parázol, gyere a ReadyGo autósiskolába és megtanítunk biztonságosan vezetni.